Art deco en ook art deco meubels zijn straks ongeveer een eeuw oud. De term art deco werd geboren op de bekende internationale tentoonstelling voor Moderne Decoratieve en Industriële Kunsten, die in 1925 werd gehouden in Parijs. Het was een rechtstreekse reactie op de in Duitsland en Oostenrijk zeer populaire Jugendstil stijl en de art nouveau beweging in België en Frankrijk. Je zou art deco kunnen omschrijven als een manier om je interieur te decoreren, inclusief de landschapsarchitectuur. Daarmee is het verhaal dat art deco hetzelfde is als art nouveau ook meteen naar het rijk der fabelen verwezen. Want dit zijn toch echt twee heel verschillende stijlen met elk hun eigen uitgangspunten. 

Art deco meubels kenmerken zich door de strakke stijl en het oog voor vormgeving

Art deco staat voor een strakkere stijl en dus ook strakke meubels. Er is oog voor de vormgeving en vanaf de introductie van art deco meubels hoefde een ontwerp niet standaard meer te kloppen met de werkelijkheid. Mechanisatie is vanaf de lancering van art deco meubels ook al belangrijk. 

Je hebt meubels in art deco uitvoering in alle denkbare soorten 

Heb je het over art deco meubels, dan worden vaak nieuwe meubels bedoeld die gemaakt zijn op basis van oorspronkelijke modellen en gebaseerd op beroemde ontwerpen. De stukken van beroemde architecten worden vaak gebruikt bij de productie van art deco meubels. Deze meubels heb je in zo goed als alle mogelijke soorten. Dus van eetkamerstoelen, keukenstoelen, bureau stoelen, banken, tafels, hoektafels, siermeubels, kasten en ook bureaus. Alles is tegenwoordig in een art deco uitvoering beschikbaar. 

Het is een stijl van patronen en simpele geometrische vormen

Voor veel mensen staat art deco en staan art deco meubels voor kleuren en patronen die de hoofdrol krijgen. Het is het bekende patroon op het behang, een bloemenpatroon dat je zelfs in meubels terug zal komen en art deco meubels zijn ook meubels met een geometrisch patroon. Zowel de meubels als decoratie op het gebied van art deco worden gekenmerkt door een zeer decoratieve stijl met een strakke en zich herhalende vormgeving. Vaak gaat het om simpele geometrische vormen in de vorm van bijvoorbeeld ruiten, rechthoeken, cirkels en bladvormen. Wat betreft de kleuren is het bij art deco vaak een kwestie van zeer opvallende kleuren met zeer grote contrasten. Het aantal kleuren dat toegepast wordt is dan wel weer beperkt. 

Negen van de tien keer hout, metaal als tegenhanger

Gaat het over deze art deco meubels, dan gaat het in negen van de tien keer om meubels die gemaakt zijn van hout. Dit kunnen verschillende houtsoorten zijn als bijvoorbeeld eiken, essen, palissander, ebbenhout maar ook bijvoorbeeld mahonie. De afwerking van hout kun je vaak zelf kiezen. Dit kan prima naturel zijn, je kunt even goed kiezen voor roodachtig kersen als afwerking bij deze meubels. Behalve hout zie je deze meubels ook wel gemaakt van metaal, beschikbaar in tal van kleuren. Doorgaans valt dan de keuze op een afwerking in chroom bij Jan Frantzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *