Wilt u uw huis zuinige en stijlvol verwarmen en die in het bijzonder in iedere kamer past van uw huis? Dan zijn infrarood panelen voor u waarschijnlijk een interessant keuze. In deze blog kunt u alles lezen over deze nieuwe en slimme manier van verwarmen.

 

Infraroodverwarming hoe werkt het?

Er zit een groot verschil tussen infraroodverwarming en traditionelen verwarmingstechnieken. De verwarmingsinstallatie zoals we die kennen denk hierbij aan de CV is een vorm van luchtverwarming, ook wel convectieverwarming genoemd. Infraroodverwarming daarentegen is een vorm van stralingswarmte. De zon is een goed voorbeeld van stralingswarmte. Bij infrarood panelen geldt dat er een halfgeleider materiaal wordt gebruikt om elektrische stroom om te zetten in infrarood straling. Infrarood panelen kunnen als energiezuinige bijverwarming functioneren in uw huis.

 

Het verschil tussen stralingsverwarming en convectieverwarming

Het grootste verschil is de manier waarop warmte wordt afgegeven, hierboven kunt u al kort lezen dat convectieverwarming gebruik maakt van lucht om te verwarmen. Radiatoren hebben een zo groot mogelijk oppervlak om te verwarmen die zoveel mogelijk in contact staat met de lucht in de ruimte. De lucht warmt op door in contact te komen met de radiator, deze verwarmde lucht stijgt dan op en verwarmt de ruimte. Door dat deze warme lucht een deel geeft aan de koude lucht in de ruimte zakt deze lucht weer door weer. Deze gezakte koudere lucht kan weer verwarmd worden door de radiator en zo blijft het proces zich herhalen. Het grootste gedeelte van de energie bij convectieverwarming gaat daardoor naar het opwarmen van de lucht via de radiator, en niet naar het opwarmen van personen en objecten in een ruimte. Dit werkt bij infrarood verwarming anders die maken gebruik van objecten of personen.

 

In het kort

Convectieverwarming verwarmt de lucht, daarna wordt met deze verwarmde lucht worden objecten en personen verwarmt. Daartegen verwarmt infraroodverwarming objecten en personen doelgericht. Hierdoor is infrarood verwarming veel efficiënter omdat objecten deze warmte opslaan en daardoor langer uitstralen. Ook zorgt de weerkaatsing dat de warmte die de straling afgeeft dat andere delen van de ruimte worden verwarmt.

 

 

Voordelen

Om te beginnen met de diverse gezondheidsvoordelen die met infrarood verwarming als voordeel heeft in tegenstelling tot conventionele luchtverwarming. U heeft minder last van rondcirculerend stof en huismijt, blijft de luchtvochtigheid van de ruimte op een gezonder niveau en krijgen vocht en schimmel geen kans op muren en plafonds. Ook heeft infraroodwarmte dezelfde positieve effecten als zonlicht op de mens, het stimuleert de bloedsomloop en spieren en gewichten kunnen door de warmte beter herstellen.