Je hebt vast wel eens van vuren hout gehoord. Vurenhout is een hele duurzame houtsoort dat zeer geschikt is voor doe-het-zelf projecten. Het kan in verschillende kleuren worden geëtst, waardoor het zich goed leent voor bijvoorbeeld het maken van deuren, ramen van woningen. In deze blog gaan we het hebben over de eigenschappen van en mogelijkheden met vurenhout. Mocht je nog nooit met dit materiaal hebben gewerkt en ben je benieuwd? Lees dan gauw verder.

Vurenhout en de vele toepassingen

Vurenhout heeft een lange geschiedenis van gebruik in traditionele Europese architectuur. Het hout kan worden gebruikt bij de constructie van balken, spanten, bekleding en latten, maar wordt ook wel eens gebruikt voor meubilair en andere creatieve projecten. Vurenhout is een van de weinige houtsoorten die geen behandeling nodig heeft voordat het als timmerhout of hout wordt gebruikt, omdat het van nature resistent is tegen rot. Daarnaast is werken met vurenhout ontzettend fijn. Dankzij de eigenschappen is de houtsoort breed inzetbaar. Dit alles maakt het een populaire houtsoort voor veel doe-het-zelf projecten.

Eigenschappen van vurenhout

Vurenhout is een bijzondere houtsoort die in Noord-Europa gekweekt wordt. Het meeste vurenhout komt uit andere Noord-Europese landen. Maar ook in Nederland wordt deze houtsoort gekweekt. Het is een kleurloos hout dat zeer duurzaam, mooi, maar ook erg praktisch is. Vanwege het feit dat vuren hout zo goed bestand is tegen weersinvloeden, zal het lang meegaan. Dankzij de resistentie tegen het wisselende Nederlandse weer, wordt vuren dan ook veel gebruikt voor constructies buiten. Bijvoorbeeld voor tuinmeubilair. Nog een reden waarom vurenhout zo'n geliefde houtsoort is, is omdat het relatief goedkoop is en gemakkelijk te verkrijgen. Vurenhout kun je in vrijwel elke bouw winkel vinden in verschillende soorten en maten, afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Bovendien is vurenhout gemakkelijk te bewerken. Als vurenhout landurig wordt blootgesteld aan licht en lucht wordt het geelbruin van kleur. Dit geeft de houtsoort een mooie en gebruikte look waar veel mensen van houden.

Welke houtsoort hangt af van het project

Er zijn veel verschillende houtsoorten en elke houtsoort is weer geschikt voor andere doeleinden en heeft weer andere toepassingen. Wanneer je beslist welke houtsoort je voor je project wilt gebruiken, is het belangrijk om na te denken over hoe je de uiteindelijke look en feel wilt hebben. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een warme kleur met een organische textuur en wat al eeuwen in veel verschillende delen van de wereld wordt gebruikt? Dan is vurenhout misschien wel de juiste keuze. Vurenhout is ook gemakkelijk te bewerken omdat je het niet heel goed hoeft te schuren of af te werken voordat het direct op muren of vloeren kan worden aangebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *